Röviden a válasz annyi, hogy indexeljünk. Jót tesz a közösségnek, megelőzheti a baleseteket, és még az adatbázis lekérdezési sebességet is javítja (noha azért megnöveli az adattábla méretét).
Hosszabban a történet ott kezdődik, hogy egyszer jártam egy jósolgató cigányasszonynál, aki azt állította, hogy képes az embereken lévő átkokat azonosítani. Gondoltam, hogy ez érdekes lehet, ezért megkértem, hogy nézzen rá az én aurámra. Elővette a kártyapakliját, és hamar kiderült, hogy ha nem iszom meg az esti kakaómat, akkor elvisz a rézfaszú bagoly. Örültem, mert ezek szerint a nagyapáim nem tévedtek, amikor gyerekkoromban ezzel riogattak. Ezzel akár el is érhetnénk a happy endhez (mivel még mindig itt vagyok), de kíváncsi voltam, hogy mi van még a jósasszony paklijában. Kiderült, hogy sok ember van, akiket hasonló átok sújt: 

  • Megszakadnak, ha visszaköszönnek az irodában
  • Béka nő a hasukban, ha sok vizet isznak
  • Nem tanulnak meg fütyülni, ha nem eszik meg a répát
  • Letörik a kezük, ha használják az indexet

Ez utóbbi átok látszólag nagyon sok embert érint. Ahogyan az autópályákon is azért alakul ki a legtöbbször dugó, mert az emberek nem tartják be a követési távolságot, úgy akár egy körforgalomban is torlódásokat okozhat az, ha nem tudnak az autósok dinamikusan haladni.

Tehát indexeljen mindenki! Nehogy valaki letörje a kezünket.